Treceți la conținutul principal

Tinerii pe care ii meritam

Exista in Romania absolventi de 12 clase care nu au citit niciun roman sau nu sunt in stare sa redea temele dintr-un roman citit.

Exista absolventi de liceu care trebuie sunati de directorii scolii pentru a se prezenta la examenul de bacalaureat si nu in timp ce se speteau muncind, ci in timp ce se intorceau de pe o parte pe cealalta in pat, dupa o petrecere monstru.

Exista absolventi de 12 clase care nu pot scrie cateva propozitii legate si inteligibile despre Mihai Eminescu si Lucian Blaga. Este o realitate dezarmanta, teribila, care descalifica societatea romaneaca in ansamblu.

In primul rand, se pune intrebarea cum au ajuns asemenea tineri sa absolve 12 clase. Nivelul lor de cunostinte de-abia justifica 8 clase. Pentru asa ceva de vina sunt in primul rand profesorii. Mita, incompetenta, indolenta? Probabil ca una dintre ele sau toate la un loc au permis ca semianalfabeti sa ajunga in pragul bacalaureatului.

Nu e de mirare. An de an, examenul de titularizare arata ca nivelul corpului didactic nu e cu nimic mai bun decat al loazelor pe care ii livreaza apoi societatii. Si da, cat timp profesorii vor ramane una dintre cele mai umilite categorii profesionale, nici nu putem avea pretentia ca spre Educatie sa nu se indrepte mai ales cei care nu au sanse in alte domenii. Cei valorosi vor incerca sa-si construiasca o viata mai buna. Dascalii cu vocatie si multa carte sunt tot mai rari.

De vina sunt si foarte multi parinti care, fie indolenti, fie cu mult prea ocupati, neglijeaza educatia copiilor, preferand sa dea cate o spaga atunci cand situatia devine ingrijoratoare si sperand ca n-o fi dracul chiar atat de negru. Este. Dar, pe de alta parte, cum sa-i convingi pe copii si parinti ca antidotul ratarii este scoala, cum sa ii convingi ca valoarea reala este recunoscuta in Romania?

Este o pledoarie imposibila in tara in care premierul este un plagiator dovedit. Cand marile averi nu au fost dobandite cu stiinta de carte, ci cu stiinta la furat, cand cei mai puternici oameni ai Romaniei au dificultati majore de exprimare, cand modelele cele mai tentante sunt in cel mai bun caz agramate si inepte, daca nu de-a dreptul penale, cum sa convingi copii ca scoala asigura reusita in viata?

Ierarhiile rasturnate, modelele toxice din societatea romaneasca nu indeamna spre munca. La ce-ti foloseste sa inveti si sa-ti bati capul, cat timp banii nu asa se fac?

Cum dovedesti respect pentru elite si valoare cand nu gasesti bani sau timp sau naiba mai stie ce pentru a premia cu o suma oricum derizorie cativa olimpici internationali ai mintii, care au adus Romaniei medalii la concursurile internationale de matematica, fizica, chimie, informatica, geografie? Oricum, recompensele pentru ei sunt de 35 de ori mai mici decat pentru sportivi, dar nici macar asa cum sunt sa nu le fie acordate?

Si, atunci, cum sa ne miram ca majoritatea copiilor care invata serios, care isi vad de treaba o fac cu gandul la emigrare? Cum sa ne mire ca acesti olimpici sunt recrutati de marile universitati din lume, care le asigura burse si un viitor pe masura valorii lor?

Noi ramanem cu cei care nu au citit pana la 18 ani niciun roman. Societatea romaneasca are, de fapt, doar copiii si tinerii pe care ii merita. Si va avea viitorul pe care il merita. 

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Zece lucruri care ar putea schimba radical lumea pe care o stim - Stefan Brandusescu (Ziare.com)

Lumea va avea un miliard de milionari, moda va deveni ciudata, apa va fi ce a fost petrolul in secolul XX, din ce in ce mai multe decizii vor fi luate de entitati non -umane, acestea sunt doar cateva dintre previziunile pentru anii care vin selectate in raportul anual pentru 2008 al revistei "The Futurist".In fiecare an, incepand cu 1985, editorialistii de la "The Futurist" au selectat cele mai provocatoare idei si prognoze, dintre cele care au aparut in revista, pentru a fi stranse intr-un raport anual.De-a lungul anilor, raportul anual a anuntat la capitolul previziuni, dezvoltari epocale precum Internetul, realitatea virtuala si terminarea razboiului rece. Si pentru 2008, editorii The Futurist au selectat zece previziuni, pe care vi le prezentam in continuare.1. Lumea va avea un miliard de milionari pana in 2025Globalizarea si dezvoltarile tehnologice determina o prosperitate in crestere. Numai ca, aceasta prosperitate va naste noi provocari pentru aceasta lume, ...