Treceți la conținutul principal

POSDRU, un program pentru "cascavelisti"? (Opinii)

De-a lungul anilor, smecheriile facute cu Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost foarte multe, unele "acoperite" cu indemanare, ca sa para, nu-i asa, cat se poate de legale.
S-a umplut tara de tot felul de "formatori", de tot felul de "cascavelisti", care obtineau castiguri fabuloase din smecheria cu pregatirea si recalificarea profesionala, conversia si reconversia unor grupuri defavorizate, de la someri sau tineri la prima slujba, pana la persoane cu handicap si cetateni de etnie rroma. S-au vanturat o multime de bani in acte, din care o mare parte ajungeau in buzunarele acestor "formatori".

Potrivit premierului Ponta, din cauza gravelor nereguli sesizate de Comisia Europeana, tara noastra risca sa piarda in acest an peste 100 de milioane de euro, destinate proiectelor din cadrul POSDRU si 1,1 miliarde de euro in 2013. Raportul de audit de la Comisia Europeana, ce urmeaza sa soseasca in cateva zile la Bucuresti, va arata in detaliu daca au fost sau nu matrapazlacuri tolerate sau poate patronate de Autoritatea de Management din cadrul ministerului care se ocupa de acest program.

La Ministerul pedelist al Muncii s-au schimbat trei ministri: Botis, Lazaroiu si Sulfina Barbu, care se lauda ca au facut fala institutiei, in ceea ce priveste gestionarea banilor europeni si a proiectelor din cadrul POSDRU. Si, totusi, se vorbeste de pagube de ordinul milioanelor de euro.

Comentand aceasta situatie, premierul Victor Ponta a spus ca "a fost un jaf si ca lucrurile acestea nu pot continua. Persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest jaf". Ca a fost sau nu jaf, o sa ne arate, cum spunem, Raportul de audit de la CE.

De cealalta parte, Sulfina Barbu vine cu o replica taioasa: "Ponta face afirmatii nefondate, e intr-o mare eroare". Dandu-se ironic, Lazaroiu ii raspunde si el lui Ponta: "daca dumnul Ponta e asa de curajos si vrea sa demanteleze mafia de la POSDRU, sa inceapa cu cei de la PSD. Ii dau eu lista, de cand eram ministru". Hopa! I-a iesit porumbelul lui Lazaroiu! Pai, daca avea o lista, de ce n-a dat-o la DNA?

Grav este ca acest program de dezvoltare a "resurselor umane" nu are nicio legatura cu alte programe (programe de investitii in economie), nu are legatura cu posibilitatile reale de a face pregatire profesionala in domeniile in care vor fi create locuri de munca, in functie de investii.

Pentru ce sa califici mii de oameni, cand presedintele Basescu a spus clar ca nu poti angaja un om decat dupa ce ai concediat sapte? Sigur, asta in domeniul bugetar. Dar, vorba lui nenea Iancu, economia romaneasca este sublima, dar lipseste cu desavarsire.

La ce ne trebuie acest sistem cand am avut clase "profesionale", clase de ucenici, scoli postliceale si de maistri? De ce a dorit Funeriu sa le desfiinteze pe vremea cand era ministrul Educatiei? Ca sa faca loc acestui POSDRU? Pentru cine? Pentru eventualii "cascavelisti"?

(Petru Iosipescu - www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel