Treceți la conținutul principal

Revoluţia Română: În ce a constat „dizidenţa” neo-kominterniştilor loviluţiei din 1989? Partea a III-a

Existenţa a două milioane de etnici maghiari pe teritoriul României şi a faptului că, odată cu absolvirea unei forme de învăţămînt, unii etnici maghiari au primit repartiţii şi s-au stabilit în zone cu populaţie majoritar românească, a constituit un avantaj al AVO în faţa serviciilor de informaţii occidentale.

Dosarele Direcţiei a IV-a de contraspionaj militar românesc Corbi I şi II au vizat reţeaua KGB şi GRU angrenată în spionaj în favoarea URSS şi înlăturarea lui Ceauşescu de la putere. Reţeaua a fost alcătuită prioritar din kominternişti români care făcuseră studiile în URSS cu diverse specializări, inclusiv militar. Obiectul dosarelor fiind generalii Ion Ioniţă, Nicolae Militaru, Istvan Kostyal, Ioan Şerb, comandorii Radu Nicolae şi Cico Dumitrescu şi alţii. Oarecum tangenţial şi legăturile lor politice din activul PCR precum Gheorghe Apostol, Ion Iliescu şi alţii. Din rapoartele contraspionajului militar reiese că dorinţele membrilor acestui grup erau mult prea mari în raport cu posibilităţilele lor intelectuale. Potrivit cerinţelor perioadei 1947-1954, cei selectaţi să urmeze cursurile unor instituţii de învăţămînt superior din URSS trebuiau să aibă origine sănătoasă. Să provină din rândul clasei muncitoare, să ştie să citească, să poată iscăli şi atât. Motiv pentru care niciunul nu absolvise mai mult de şapte clase. La întoarcerea din URSS, ei primiseră funcţii importante, completându-şi studiile la fără frecvenţă, prin simpla formalitate a semnării de prezenţă, la înmânarea diplomelor de absolvire. Spre deosebire de aceştia, ofiţerii de contrainformaţii militare parcurseseră la zi, treaptă cu treaptă, toate formele de învăţămînt din România şi erau înzestraţi cu o inteligenţă superioară celor pe care-i monitorizau. Chiar şi membrii ambasadei sovietice de la Bucureşti ajunseseră să-i considere pe Militaru şi compania drept indivizi duşi cu pluta. Concluziile contraspionajului militar erau că cei care făcuseră studii militare în URSS nu reprezentau un risc real pentru regimul lui Ceauşescu.
În ultimii ani ai lui Ceauşescu, reţeaua AVO din România era singura care reuşise cât de cât să fie organizată teritorial în zonele cu populaţie de naţionalitate maghiară şi se axase pe găsirea de difuzori activi ai materialelor de tip naţionalist-iredentist şi antiromânesc, introduse clandestin în ţară. Plecând iniţial de la atragerea în agentură a câtorva istorici de origine maghiară, zona predilectă de recrutare a serviciului maghiar s-a fixat pe un grup restrâns din mediul intelectual maghiar, în special sociologi, artişti şi scriitori consacraţi în România, creând premisele extinderii tentaculelor şi asupra românilor, în special din mediul intelectual. Deşi reuşitele în penetrarea informativă ale AVO erau modeste, serviciile de informaţii occidentale, care aveau interese uriaşe în România, au apreciat că AVO le putea servi drept o poartă de intrare mult mai facilă în România. De aceea, din 1987 serviciile occidentale au indus în populaţia română percepţia că conaţionalii lor români care aveau rude în străinătate, nu le puteau susţine revendicările, întrucît Occidentul era receptiv doar la diaspora ungară nu şi la cea română.
Ceauşescu nu prea avea opoziţie, aşa că primul lucru pe care serviciile străine l-au avut de făcut a fost acela de identifica persoanele care ar fi putut crea românilor iluzia că aveau suficientă credibilitate pentru a declanşa, ele însele, prin activitatea lor de dizidenţi, întoarcerea populaţiei împotriva regimului. După care să fabrice din ei falşii dizidenţi ai României. La propunerea şefului biroului de presă şi a ataşatului militar Arady Sandor, AVO s-a orientat iniţial către un nucleu format în principal din evrei komiternişti, mult mai inteligenţi decât complotiştii din armată cu studii în URSS, căzuți în dizgrația lui Ceaușescu. Dar şi din copiii, nepoţii şi rudele lor, precum Dan Deşliu, Ascanio Damian, Petre Roman, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu şi alţii. La acesta au aderat scriitori, actori, oameni de ştiintă, printre care Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Mariana Celac, Domokos Geza, Doina Cornea, Ion Caramitru şi alţii, avându-l ca paravan pe Gogu Rădulescu, membru al secţiei Propagandă a CC al PCR.
Sesizând de unde bate vântul schimbării, „Corbii” au făcut o mişcare surpinzătoare, ieşind de sub controlul Moscovei, aliniindu-se şi ei nucleului de intelectuali neo-kominternişti. Şi omul lor de legătură a fost cel care ajunsese ofiţer în 1949, direct din brigadier la şantierul Bumbeşti-Livezeni, adică colegul lor generalul Victor Stănculescu. Numai că AVO fiind structura coordonatoare a dizidenţei de faţadă, declanşatorul revoltei nu putea fi decît Laszlo Tokes, de naţionalitate maghiară, ceea ce-l făcea automat opozantul cel mai credibil al lui Ceausescu. Întrucât era şi pastor, avea aura unei persoane influente, care ar fi creat impresia că adună în jurul său mii de adepţi. Surse din cadrul fostei Securităţi au menţionat în repetate rânduri că, din 1987, au început o serie de schimbări structurale în cadrul instituţiei. De exemplu UM 0110 care se ocupa cu spionii serviciilor de informaţii ai ţărilor socialiste care acţionau în România şi-a triplat peste noapte numărul de ofiţeri, trecând sub comanda sa 60% din analiştii şi oamenii de teren din contrainformaţii. Astfel se explică de ce dosarele Corbi I şi II au fost transferate de Securitate de la contraspionajul militar la UM 0110. Pe baza celor două dosare anterioare, UM 0110 a deschis unul nou, numit Azur, care viza în principal serviciul de informaţii maghiar AVO şi acele servicii occidentale, cu care AVO începuse să colaboreze intens.
Dosarul Azur menţiona că din 26 ianuarie 1988, când ambasadorul Strok Coen Frederik a ajuns la post la Bucureşti, el a fost pus în contact cu grupul neo-kominterniştilor, de către Hugh Arbuthnott, ambasadorul Marii Britanii. Securitatea l-a luat pentru o scurtă perioadă de timp în colimator pe Coen dându-i numele conspirativ „Stan”, concluzionând că acesta nu reprezenta un pericol real. Dizidenţa intelectualilor neo-kominternişti consta în refacerea „capacităţii combative” după cele 8 ore epuizante de periat scamele de pe balonzaiderul „Cârmaciului”.
Care se materializa în chiolhanuri prin saloanele luxoase ale ambasadelor occidentale din Bucureşti, unde diplomaţii străini îşi camuflau munca de tip „Mircea fă-te că lucrezi” cu boema neo-kominternistă a cărei deviză devenise Ubi panis, ibi patria! De cele mai multe ori prin invitarea acestora la diverse spectacole, la care, fără ca ei să ştie, participau şi ofiţeri acoperiţi ai Securităţii. De exemplu maxima „subminare” a regimului Ceauşescu a constat într-o reprezentaţie cu o piesă de teatru jucată de doi celebrii actori englezi, sosiţi special de la Londra. Ţinută la ambasada Marii Britanii, la care au fost invitaţi Dinescu şi întreaga trupă neo-kominternişti. Doina Cornea, fiind adusă de la Cluj cu maşina ambasadei. În tot acest timp, un dizident autentic precum inginerul Ursu era arestat şi asasinat în închisoare, fără ca serviciilor occidentale să le pese de el, întrucât nu făcea parte din grupul său satiric neo-kominternist. Şi toţi aceşti neo-kominternişti care până în decembrie 1989 au făcut „dizidenţă” bând şi mâncând pe banii occidentalilor s-au umplut ulterior de vile, merţane, moşii, toate din banii noştri, ca urmare a meritelor inventate tot de ei, în înlăturarea lui Ceauşescu de la putere.
Secţiile posturilor Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, care emiteau în limba romană, aveau două principale misiuni. Prima era aceea de a crea în jurul unor persoane din rândul neo-kominterniştilor, dinainte stabilite, aura de dizidenţi ai regimului, cu scopul de a simula polarizarea în jurul lor a grupurilor de opoziţie din interiorul României. A doua misiune era aceea de a recepţiona materiale deja fabricate de agentura maghiară din România, cu „rezistenţa” fictivă a neo-kominterniştilor, scoase din ţară prin curierul diplomatic al ambasadei Olandei la Bucureşti. Reportajele urmând să fie mai întîi coafate de americani pentru a fi difuzate pe toate canalele media occidentale.
Anumiţi „istorici” ruşi care au studiat fenomenul numit revoluţia română din 1989 s-au arătat consternaţi de o neconcordanţă flagrantă. Pe de o parte autorităţile române au spus că, în seara de 22 decembrie 1989, un grup de civili cu banderole tricolore, care ar fi fost „turiştii” KGB, GRU sovietici ar fi sustras arhiva din sediul conspirat al UM 0110. Pe de altă parte, Mircea Dinescu, odată numit şef peste arhiva CNSAS a Securităţii, şi-a argumentat dizidenţa faţă de regimul Ceauşescu prin cîteva pasaje convenabile lui, extrase din informările UM 0110, a cărei arhivă se spusese că ar fi sustras-o serviciile ruseşti. Unde este adevărul? Ruşii au o zicală: adevărul trebuie să iasă, cu orice preţ, ca undelemnul la suprafaţă. Chiar dacă în anumite cazuri, el are nevoie să fie şi puţin ajutat, cu acele surse care n-au apucat să fie distruse sau falsificate de cei care au fost cu adevărat interesate s-o facă. Şi din cele de urmează vă veţi convinge că aşa este.

Sursa:  http://romanian.ruvr.ru/2013_12_13/Revolutia-Romana-In-ce-a-constat-dizidenta-neo-kominterniStilor-lovilutiei-din-1989-Partea-a-III-a-0195/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel