Treceți la conținutul principal

„Faptul că nişte intelectuali au cheltuit 10.000 de euro mi se pare un fleac” - de Liliana Ruse (Ziua)

Gabriel Liiceanu, unul dintre intelectualii invitaţi de preşedintele Traian Băsescu la vila de protocol din Neptun, este deranjat de discuţiile din jurul acestei întâlniri şi, mai ales, de cele privind banii publici cheltuiţi pentru această deplasare.
Liiceanu, împreună cu Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Cătălin Avramescu şi Traian Ungureanu au fost, în urmă cu două săptămâni, oaspeţii lui Băsescu, fiind aduşi la Neptun cu aeronava prezidenţială. Costul deplasării a fost de 37.000 RON (în jur de 11.500 de euro).
Invitat luni seară la Realitatea TV, Liiceanu a susţinut că gestul lui Băsescu de a-i chema la discuţii pe cei cinci a fost unul normal în relaţia cu „inteligenţele” României: „Înainte de a trăi tragedia comunismului în istoria noastră, faptul că un şef al Ţării Româneşti chema un intelectual în vizită era un lucru de un firesc desăvârşit. (...) Ceea ce a făcut preşedintele Traian Băsescu mi se pare că este primul gest firesc pe care-l face un şef de stat ca omagiere a inteligenţei unei ţări…”. Autoclasificarea ca „inteligenţe” a apărut din nou în discursul scriitorului, atunci când a povestit că subiectul discuţiei a fost Legea lustraţiei: „Dacă dumneavoastră sau presei i s-a părut ceva scandalos că preşedintele României face recurs la câteva inteligenţe într-un dialog să capete o imagine despre cum văd acei oameni problema lustraţiei astăzi în România…”
Întrebat de ce a fost Andrei Pleşu atât de reticent în a admite că a participat la întâlnire şi în a relata ce s-a discutat, Gabriel Liiceanu a susţinut că, în opinia sa, întrevederea nu a fost una privată: „Consider că o întâlnire între preşedintele României şi cinci intelectuali poate să fie un eveniment de interes public, dacă această întâlnire nu are un caracter privat. După capul meu, nu a avut un caracter privat. O consider ca fiind un episod pe agenda de lucru a preşedintelui. Acest lucru nu-l încadrez în viaţa privată a preşedintelui, care avea dreptul să audă cum stau lucrurile în literatura României, în arta plastică”.
Totuşi, atunci când a venit vorba despre costul acoperit din bani publici al deplasării la Neptun, Liiceanu s-a supărat pe presă. „Aş dori foarte mult să existe din partea tuturor celor care au discutat acest episod o decenţă să nu mă tragă atât de jos încât să mă pună să explic de ce am ajuns acolo cu un mijloc de transport, şi nu cu altul, dacă lucrul ăsta se petrecea pe bani publici sau nepublici. Dacă vreţi să cobor la acest nivel şi consideraţi că merit, cu ceea ce-oi reprezenta eu, mă puteţi trage la acest nivel pentru că este un reflex al presei să tragă pe toată lumea la acest nivel”, a afirmat scriitorul.
El s-a declarat deranjat de faptul că presa s-a interesat de costurile călătoriei la Neptun. Când moderatorul a insistat, Liiceanu a reacţionat şi mai dur: “Nu pot fi întrebat de ce merg pe bani publici, pentru că nu eu trebuie să verific condiţiile călătoriei, pentru că eu sunt invitat. Absenţa Legii lustraţiei a costat România miliarde de euro. Faptul că nişte intelectuali au cheltuit 10.000 de euro sau ce sumă s-a vehiculat mi se pare un fleac”.
El le-a reproşat apoi ziariştilor că “nu au fost la fel de interesaţi” de “cohortele” care l-au însoţit pe fostul preşedinte Ion Iliescu în vizite oficiale, cum a fost cazul omului de afaceri Omar Hayssam, sau de cele 20 de milioane de euro, cât a costat referendumul privind demiterea preşedintelui. “Îi doare în cot de banii poporului”, a explicat Liiceanu preocuparea politicienilor pentru cheltuirea fondurilor publice în această deplasare şi a afirmat că, de fapt, pe aceştia “i-a iritat că cineva le dă teme politice”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...