Treceți la conținutul principal

Muribunda AVAS plăteşte chirie de 4,3 milioane euro fostului lăutar Onoriu - de Elena Cristian si Razvan Popa (Ziua)

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) face afaceri cu şmecherii Bucureştiului.
De curând AVAS a semnat un contract-bombă în urma căruia va avea de plătit 4,3 milioane de euro. Iar unul din beneficiarii tranzacţiei este chiar Costel Onoriu, din neam de lăutari, acum lansat în lumea imobiliarelor. Despre Costel Onoriu se mai cunoaşte că are unele din cele mai puternice relaţii în lumea interlopă şi în „zona ţigănească”. „Eu construiam un bloc lângă sediul AVAS din Băneasa. Imobilul e pe numele meu şi pe numele unui amic. Cât am construit am atârnat un banner acolo. Iar bannerul ăla dădea fix în sediul AVAS. Se vedea perfect de la biroul directorului. Aşa că m-au contactat”.
Costel Onoriu povesteşte cum a mai bifat o afacere de succes: după ce şi-a pus afişul publicitar pe construcţie şi a fost „filat” de greii AVAS, s-a negociat preţul şi s-a semnat contractul. Dar asta numai după ce a avut loc o licitaţie unde preţul a scăzut „de la 21 de euro pe metrul pătrat, atât cât ceream eu”. Aşa se face că AVAS a luat blocul (subsol, parter şi şase etaje) cu 15,72 euro, evitând astfel preţul de 20 de euro pe metrul pătrat impus de samsarii zonei. Şmenul e, însă, altul – AVAS va da (din bani publici) 4,3 milioane de euro pentru noul sediu fiindcă va „domicilia” acolo cinci ani. Poanta e că autorităţile europene au impus României, de demult, ca problema privatizărilor să fie rezolvată cât mai curând.
Conform unui plan pus la punct de către Guvern, această problemă urmează a fi soluţionată în nici trei ani. AVAS-ul, deci, şi-a prevăzut nişte cheltuieli pentru chirie în condiţiile în care această instituţie nu prea va mai avea nimic de făcut. În plus, AVAS a luat decizia de a se muta pe bani în noul sediu de lux dintr-un spaţiu pe care, în prezent, nu plăteşte nimic. Oficialii AVAS au explicat această mutare, păguboasă pentru bugetul statului, prin faptul că actualul sediu a fost transferat la Ministerul Administraţiei şi Internelor la fel ca şi altă clădire în care îşi desfăşoară activitatea, iar sediul care le-a fost repartizat necesită reparaţii majore.
„AVAS a primit în administrare un sediu situat în Calea Victoriei nr. 218, sector 1 Bucureşti, imobil care însă nu a putut fi utilizat în condiţiile în care nu corespunde cerinţelor minime de securitate în construcţii şi nu este amenajat şi dotat în vederea găzduirii personalului, arhivelor şi bazei logistice a AVAS, necesitând ample activităţi de consolidare, amenajare şi dotare, ce ar fi durat foarte mult şi ar fi implicat costuri ridicate”, este răspunsul formulat de oficialii AVAS.
AVAS şi-a propus pentru acest an încasări de aproximativ 360 milioane euro. Jumătate din această sumă este prevăzută a veni din viitoarele privatizări.
Iar sumele obţinute se vor duce... tot pe confort. Pentru salariile personalului au fost prevăzute aproape 30 milioane euro (cu 50% mai mult decât anul trecut) în timp ce cheltuielile materiale cu servicii, administrare, privatizare şi valorificare a activelor sunt de 114 milioane euro. Dacă la aceste cheltuieli adăugăm şi viitoarea chirie care ajunge anual la aproape 900 mii de euro, veniturile din privatizare prognozate sunt ca şi cheltuite.
Mai mult decât atât, odată cu mutarea, conducerea AVAS a decis să cumpere o dubiţă cu care să-şi transporte mobila la noul sediu! Aşa că – pe motiv că-şi înnoieşte parcul auto – se va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea a 19 autovehicule şi o furgonetă. Directorul de comunicare al instituţiei, Adriana Tran, ne-a explicat că cele 19 autovehicule sunt destinate reînnoirii parcului auto, în timp ce furgoneta îi va ajuta pe angajaţii instituţiei să se mute dintr-un sediu în altul.
Afacerea cu familia Onoriu (deoarece în contractul AVAS-ului apare atât Costel, cât şi soţia sa Eugenia Onoriu) vine după ce numele lăutarului a mai apărut într-un alt scandal – la sfârşitul lui 2002 Costel Onoriu intra într-un „joc dubios” cu Elena Udrea. La acea vreme Udrea - consilier în primăria condusă de Traian Băsescu – cumpăra de la Onoriu o vilă vizavi de sediul TVR. Imobilul a fost luat, în acte, cu 7 miliarde de lei vechi, deşi acesta era cotat la aproximativ 2 milioane de euro. Iar în 2002, 7 miliarde de lei reprezentau echivalentul a aproximativ 215.000 dolari. Curios, Udrea a vândut repede acea vilă, dar nu cu 2 milioane de euro (preţul pieţei), ci cu 7,15 miliarde lei. A avut astfel un profit de doar 80 de milioane de lei. Iar vila a ajuns – aşa cum scria presa la vremea respectivă - la o societate din „anturajul” familiei premierului Năstase.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel