Treceți la conținutul principal

O ţară care vorbeşte mult şi prost - de Diana Popescu (Gandul)

Marea Britanie funcţionează altfel decât România. Cei câţiva moderatori plătiţi cu milioane de lire sterline pe an au un profil „ciudat“: „Nu sunt neciopliţi. Sunt haioşi. Şi fermecători“.
Inflatie de talk-show-uri. Inflaţie de televiziuni. Public de telenovele sud-americane şi sitcom-uri nord-americane. Moderatori ignoranţi, tiranici, mânaţi în luptă de „teme” prefabricate. Cam aşa arată peisajul audiovizual din părţile locului, după cum a rezultat dintr-o întâlnire „la nivel înalt”. Salonul moderatorilor, ţinut ieri la Palatul Parlamentului, a adunat în jurul aceleiaşi mese profesionişti media, membri CNA, vedete tv, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, ba chiar şi doi oaspeţi din Marea Britanie. Unul, scriitor şi profesor de jurnalism, celălalt – un „brand” al BBC: Owen Bennett-Jones, un veteran în ale ziaristicii cu ştaif.
Din discuţii s-au iţit diverse prototipuri de moderatori, alcătuind, laolaltă, portretul-robot al acestei categorii profesionale. Moderatorii mânaţi de bune intenţii, care umplu timpul de emisie cu platitudini inofensive; moderatorii-inchizitori, hotărâţi să-şi termine interlocutorul, de parcă invitatul din studio nu i-ar fi partener de discuţie, ci duşman de-o viaţă; moderatorii „pasivi”, care-şi lasă oaspeţii să abereze în voie, neintervenind tocmai fiindcă tâmpeniile în şuvoaie şi circul le ţin telespectatorii ţintuiţi de ecran. Şi moderatorii care, prea încântaţi de talentele cu care au fost hărăziţi, insistă să vorbească întruna, chiar şi peste interlocutori, numai ca să-şi audă propriul glăscior.
Parcă mai era un soi de moderator, mai demult… Nu prea-l mai vezi la lucru, e probabil depăşit de vremuri. Prezentul nu pare să-i mai agreeze pe cei preocupaţi de teme serioase, documentate şi dezbătute elegant. Apropo de această specie pe cale de dispariţie, Owen Bennett-Jones a sintetizat situaţia din Marea Britanie: există acolo un club select, al moderatorilor care câştigă şi câte 10 milioane de lire sterline din contracte pe 3 ani. Care e profilul lor? „Nu sunt neciopliţi. Sunt haioşi. Şi fermecători”.
Carevasăzică, englezii se mai lasă fermecaţi şi de inşi care nu fac spume la gură, şi de oameni care n-aduc în studio miliardari care să miluiască săracii. Le mai plac, încă, indivizii care se bazează pe cultură, pe stăpânirea domeniului despre care vorbesc, care se încăpăţânează să folosească un ton moderat.
Nu doar moderatorii sunt o problemă a talk-show-urilor, ci şi oamenii la care apelează pentru a-şi susţine cauza. Dacă în „lumea civilizată” în studio ajung specialiştii pe domenii bine definite, la noi te pomeneşti cu tot felul de personaje care îşi dau cu părerea despre orice. Mai mult, vezi aceleaşi feţe la majoritatea posturilor tv, chiar şi în aceeaşi zi, de parcă românii ar fi pus deja la punct teleportarea.
Despre obiectivitate, să fim sinceri, nu poate fi vorba. Dar moderatorii se pot strădui să-şi limiteze subiectivitatea. Să nu caute să vâre propriul punct de vedere în toate capetele telespectatorilor săi. Să se străduiască să facă şi altceva decât divertisment, chiar dacă asta aduce cu precădere rating.
Concluziile nu au nuanţe dintre cele mai pastelate: amatorismul de pe micul ecran sufocă puţinii profesionişti rămaşi prin preajmă. Goana după rating scuză metodele; interesele politice şi economice dictează, de multe ori, tematicile; prestaţiile moderatorilor sunt, adesea, la limita legalităţii. Suntem o ţară veselă, care vorbeşte mult şi prost.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel