Treceți la conținutul principal

Maşina timpului – un vis la care savanţii nu renunţă de Arina Avram (Adevarul)

Un nou model teoretic ce elimină barierele călătoriei în timp, elaborat de profesorul israelian Amos Ori, a dat deja naştere la polemici
Lumea ştiinţei e, ciclic, frământată de ideea călătoriei în timp. De la H. G. Wells încoace, savanţii au visat să inventeze o maşină a timpului, cu ajutorul căreia omul să călătorească, după dorinţă, în trecut şi viitor. Dar nici tehnologia ultramodernă, care a reuşit să trimită pământeni pe Lună şi sonde spaţiale dincolo de Sistemul Solar, nu pare a avea mijloacele necesare împlinirii acestui vis. Fizicianul Amos Ori, de la prestigiosul Institut de Tehnologie israelian Technion, vine însă cu idei revoluţionare. El propune o teorie de la care susţine că n-ar mai fi decât un pas spre realizarea maşinii timpului. Comunitatea ştiiţifică e însă reticentă. Deocamdată e convinsă că oamenii trebuie să se mulţumească doar cu călătoriile printre stele… până nu de mult, şi ele doar o poveste SF.
Teoria profesorului Amos Ori a fost publicată, recent, în cunoscuta publicaţie de specialitate „Physical Review" şi a fost preluată de întreaga presă internaţională. Profesorul Ori furnizează soluţii unui număr de criterii multă vreme considerate de savanţi drept obstacole împotriva reuşitei unei călătorii în timp. Fizicianul susţine că modelul său va permite generaţiilor viitoare să se întoarcă în trecut.
Teoriile anterioare, bazate pe teoria lui Einstein
Teoria lui Ori este, de fapt, un set de ecuaţii ce descriu condiţiile ipotetice care, dacă sunt îndeplinite, ar putea duce la realizarea unei maşini a timpului. Tehnic, aceste condiţii sunt cunoscute sub numele de "curbe temporale închise". Teoriile anterioare privitoare la călătoria în timp au fost fundamentate pe teoria generală a relativităţii, formulată de celebrul Albert Einstein.
Fizicianul Stephen Hawking, urmaşul lui Isaac Newton la catedra de matematică a Universităţii Cambridge, a numit călătoria în timp "un important subiect de cercetare", dar a ridicat semne de întrebare asupra punerii în practică a conceptului. Teoria relativităţii specifică, printre altele, că atracţia gravitaţională a obiectelor de mari dimensiuni, cum ar fi planetele, poate – oricât ar părea de ciudat – să îndoaie spaţiul şi timpul.
Călătoria în timp, niciodată eliminată
Cercetările asupra călă­toriei în timp se bazează pe "îndoirea spaţiu-timp până ce liniile de timp ajung să formeze o curbă". "Ştim că îndoirea se petrece tot timpul, dar vrem să fie atât de puternică, încât să ia o formă specială în care liniile să facă bucle închise", susţine profesorul israelian Amos Ori.
"Încercăm să descoperim dacă este posibil să manipulăm spaţiul-timp pentru ca să evolueze în acest fel", adaugă cercetătorul. Posibilitatea unei călătorii în timp nu a fost niciodată eliminată, iar cercetătorii au identificat un număr de condiţii fizice, între care şi necesitatea sine qua non a unei forme de materie exotică, care este o materie cu densitate negativă. O astfel de materie nu este exclusă de teoria câmpurilor cuantice, dar se presupune că există în cantităţi prea mici pentru a fi posibilă construirea unei maşini a timpului.
Problemele serioase care rămân
Cercetătorul Amos Ori a schiţat însă un set de condiţii care ar permite crearea unei bucle de timp fără necesitatea materiei exotice. Teoria sa se referă la crearea unui vid, sub forma unei gogoşi "găurite" la mijloc, în interiorul căruia timpul s-ar curba de la sine. O sferă, conţinând materie neidentificată, dar nu materie exotică, ar înconjura curba.
Or, recunoaşte însă că există probleme serioase privitoare la stabilitatea globală a maşinii timpului. Calculele sale, efectuate în colaborare cu Dana Levanony şi alţi fizicieni, sugerează că maşina timpului ar depinde de o gamă de condiţii iniţiale care ar putea fi dificil – sau chiar imposibil - de atins. Cercetătorul vrea să determine acum modul în care o astfel de configuraţie ar putea fi realizată. "Maşina este spaţiul-timp însuşi", explică profesorul. "Dacă vom crea o încovoiere a acestui spaţiu-timp, care să permită liniilor temporale să se închidă, viitoarele generaţii s-ar putea întoarce să ne viziteze. Noi nu vom putea să ne întoarcem în trecut, fiindcă predecesorii noştri nu au creat această infrastructură", adaugă cercetătorul. Dar alţi fizicieni proeminenţi au respins deja posibilitatea realizării maşinii timpului, chiar dacă la nivel teoretic nu o elimină.
„Prostii bune de adormit copiii"
Profesorul Stephen Hawking, de la Universitatea Cambridge, şi colegul său Michael Cassidy sunt convinşi că sunt extrem de puţine şanse ca buclele de timp să fie realizate. "Există dovezi experimentale că o călătorie în timp nu se poate realiza. Nu avem nicio dovadă reală că am avut vreodată vizitatori din viitor. Nu sunt de crezut fabuloasele teorii ale conspiraţiei potrivit cărora am fi fost vizitaţi de OZN-uri din trecut, despre care guvernul ştie, dar le ţine la secret. Sunt nişte prostii, bune de adormit copiii", a afirmat Hawking. Chiar şi Amos Ori, care crede în posibilitatea ca teoria sa să se transforme cândva în realitate, nu avansează niciun termen până la care acest lucru s-ar putea întâmpla. Problemele ce rămân se referă la stabilitatea spaţiului şi substanţa Cosmosului.
Primul hotel spaţial, dat în folosinţă în 2012
Dacă posibilitatea unei călătorii în timp apare azi mai mult ca o imposibilitate, călătoriile în spaţiu s-au dovedit de multă vreme o realitate. Iar dacă spaţiul a fost până recent rezervat doar cercetărilor ştiinţifice şi militare, o nouă tendinţă şi-a făcut apariţia: turismul. Deja, primii civili, cei cu dare de mână, au gustat din plăcerea plimbării în cosmos. De curând, se vorbeşte şi despre deschiderea primului hotel spaţial în anul 2012.
Rezervări pentru vacanţe galactice
Galactic Suite, o firmă catalană (din Spania), a anunţat că va face deja rezervări, începând de anul viitor, înainte ca primul hotel spaţial să fie deschis (în anul 2012). „Camerele", situate la 450 de kilometri de Terra, vor avea preţul de trei milioane de euro. Tariful acoperă călătoria, de trei zile, pregătirile prevăzute într-o insulă tropicală şi activităţile ştiinţifice din „staţiunea" spaţială.
Se estimează că, în 2012, vor exista circa 40.000 de persoane cu posibilitatea financiară de a cumpăra un bilet de trei milioane de euro, un preţ astronomic, dar mult mai mic faţă de cele 20 milioane de dolari, cât l-a costat pe miliardarul Dennis Tito să devină primul turist spaţial. Proiectat în cooperare cu un grup de ingineri specializaţi în aeronautică din Florida (SUA), Galactic Suite va avea capacitatea de a găzdui 350 de persoane pe an, estimare făcută de responsabilul firmei, Xavier Claramunt.
Participarea la experimente ştiinţifice
Călătoria se va face cu o navă spaţială specială – un hibrid între rachetă şi avion comercial, care, ajungând în spaţiu, se va cupla cu hotelul Galactic Suite. Spaceresort (staţiunea spaţială), care va rămâne permanent pe orbită în jurul Terrei, este format din cinci module cu aspect de ciorchine. Turiştii pot participa la experimente ştiinţifice. La fiecare zbor vor călători şase pasageri (doi membri ai echipajului şi patru turişti).
Nava transportoare va rămâne ancorată la modulul de sosire, care va fi legat direct cu „dormitoarele". „Camerele" vor fi prevăzute cu ferestre speciale pentru contemplarea exteriorului. Fiecare dintre acestea va dispune de o zonă de zi şi o zonă de noapte. Modulul va înconjura planeta, pe orbită, în 80 de minute. În fiecare săptămână vor fi programate două călătorii, potrivit estimărilor făcute de compania spaniolă.
Emiratele Arabe şi Japonia vor să finanţeze proiectul
Compania Galactic Suite a prevăzut şi un complex hotelier situat pe o insulă tropicală destinat călătorilor spaţiali, prietenilor lor şi familiilor acestora. Într-o altă zonă din insulă se va construi un muzeu aerospaţial accesibil publicului şi o zonă de distracţii dedicată spaţiului. De aici, vor putea fi urmărite lansările navelor către hotelul din spaţiu - lansări care vor avea loc de pe o insulă vecină - unde se va găsi şi un centru de antrenament, servicii medicale şi o staţie de control tehnic al instalaţiilor. Proiectul va costa, estimativ, două miliarde de euro. Deocamdată, sunt interesaţi de finanţarea acestuia investitori din Emiratele Arabe şi Japonia.
Dezvăluirile unui cercetător american
Pe fondul speculaţiilor din presa internaţională despre noua teorie elaborată de cercetătorul israelian Ori Amos, privitoare la călătoriile în timp, un om de ştiinţă american şi-a dezvăluit şi el, într-o carte, lungile strădanii de a construi o maşină a timpului, relatează BBC.
În anii 1950, Ronald Mallett era un băiat de zece ani şi locuia în cartierul Bronx din New York. Era foarte interesat de science fiction şi, în momentul în care tatăl său a murit subit, în urma unui atac de cord, şi-a găsit mângâierea visând la călătoriile în trecut. "La circa un an după moartea tatălui, am citit cartea «Maşina timpului» de H.G. Wells. Şi aceasta m-a salvat dintr-o depresie totală", a mărturisit Mallett. "Mă gândeam că o maşină a timpului, după cum a fost imaginată de Wells, m-ar ajuta să mă întorc în trecut, să-mi mai văd tatăl şi poate chiar să-i salvez viaţa. Acest lucru a devenit o obsesie pentru mine", adaugă el. Timp de 50 de ani, Ronald Mallett s-a dedicat ştiinţei. În prezent este profesor de fizică la Universitatea din Connecticut. Şi astăzi vrea să construiască maşina timpului şi caută fonduri pentru proiectul Space-Time Twisting by Light project.
Mallett propune inelul de laser
Mallett s-a străduit să aducă dovezi în sprijinul proiectului. Se ştie că obiectele masive, cum ar fi stelele sau planetele, pot îndoi spaţiul şi timpul. Mallett crede că şi lumina poate, datorită energiei proprii, să îndoaie ceea ce se numeşte "continuu spaţiu-timp". El susţine că "un puternic inel de laser ar putea fi capabil să deplaseze în timp ceea ce se află în mijlocul său. Razele laser s-ar putea intersecta astfel încât să creeze un tunel de lumină – iar ceea ce se află în centrul acestui vortex de lumină ar putea trage în timp ceea ce se află în interiorul maşinii.
Experţii consideră însă că noţiunile de "vortex" şi "maşina timpului" amintesc de science-fiction. Însuşi doctorul în fizică Ronald Mallett a ascuns cu grijă, mulţi ani, adevăratul scop al cercetărilor sale, de teamă să nu fie etichetat drept nebun de către colegi. Dar astronomul David Whitehouse crede că ştiinţa are nevoie de oameni ca Mallett. "Nu cred că e nebun. Poate că se înşală, poate că este indus în eroare. Nu este dezonorabil, din punct de vedere ştiinţific, să fii indus în eroare", spune Whitehouse. "Multe lucruri care se fac astăzi în numeroase câmpuri de activitate se dovedesc greşite. Greşeala este o parte esenţială a investigaţiilor în Univers", mai spune acesta.
Paradoxuri împotriva oricărei tentative
Totuşi, în marea lor majoritate, savanţii spun că oamenii nu pot călători în timp. Dacă acest lucru s-ar fi putut realiza, ar fi fost imposibil să nu fi fost vizitaţi până acum de călători din viitor. Şi, apoi, ce s-ar întâmpla cu aşa-numitul "paradox al bunicului"? De exemplu, dacă ne-am putea întoarce în timp şi ne-am ucide accidental bunicul sau tatăl, nu am mai exista! Schimbarea liniilor de timp este un paradox.
Cercetătorii sugerează că modul în care Universul le intersectează face imposibilă o călătorie în timp - iar Universul nu poate fi schimbat de nimic. Doctor Ronald Mallett rămâne însă ferm pe poziţie, fiind convins că, odată şi odată, călătoria în timp nu va mai fi simplă ficţiune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...