Treceți la conținutul principal

De ce le e frica romanilor si in cine au cea mai multa incredere? - studiu IRES


Cea mai mare teama a romanilor este viitorul copiilor, institutia in care au cea mai multa incredere ramane Armata, insa apeleaza la Politie atunci cand se simt nedreptatiti, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) dat publicitatii vineri.

Asadar, 84% dintre respondenti au declarat ca se tem pentru viitorul copiilor lor, 83% de criminalitate si infractiuni, 79% de preturi, 74% de boala, 69% se tem de tulburari sociale, 53% de un atac terorist, 51% de somaj si 46% de un razboi in zona.

Daca Armata se bucura de cea mai multa incredere printre romani, Parlamentul se afla la polul opus, fiind institutia in care romanii au cea mai scazuta incredere: 92% dintre cei chestionati au putina si foarte putina incredere in Parlament, in timp ce 8% au multa si foarte multa incredere.

In privinta Guvernului, 86% dintre respondenti spun ca au putina si foarte putina incredere, iar 14% ca au multa si foarte multa incredere. Celelalte institutii evaluate in privinta increderii sunt DNA (62% putina si foarte putina incredere, 34% multa si foarte multa), bancile (61% - 35%), Justitia (73% - 25%), politia comunitara (67% - 30%), SIE (50% - 41%), SRI (51% - 43%), Jandarmeria (53% - 44%), Politia (66% - 31%).

Chiar daca nu au foarte multa incredere in politisti, majoritatea romanilor apeleaza la politie atunci cand li se face vreo nedreptate: 57% dintre respondenti. A doua institutie la care apeleaza romanii in caz de nevoie este Justitia (22%), urmata de judecatorie (3%), de tribunal (2%) si de DNA, Armata si Jandarmerie (1%).


Un sfert dintre romani nu se simt liberi


Studiul releva si faptul ca aproximativ un sfert dintre respondenti nu se simt liberi. In principal, romanii asociaza lipsa libertatii cu factori care tin de dimensiunea nivelului de trai, dar si de nerespectarea unor drepturi si libertati fundamentale sau de deficiente la nivelul functionarii unor institutii ale statului.

Principalul factor care determina perceptia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scazut (15%), al doilea in aceasta ierarhie plasandu-se ascultarea telefoanelor (9%).

Respondentii au fost chestionati cu privire la urmatoarele drepturi fundamentale: libertate personala, dreptul la vot, libera exprimare, accesul la informatii publice, dreptul la un nivel de trai recent, dreptul la tratament egal in fata justitiei si dreptul la libera circulatie.

Dintre acestea, dreptul la libera circulatie este identificat de catre 91% dintre romanii chestionati ca fiindu-le respectat. Dreptul de vot se plaseaza pe locul al doiela, cu 85% dintre respondenti care considera ca acest drept este respectat, iar dreptul la libera exprimare este considerat respectat de catre 81% dintre cei chestionati.

78% dintre romani cred ca le este respectat dreptul de acces la informatiile de interes public, doar 57% dintre participantii la studiu sunt de acord ca dreptul la tratament egal in fata justitiei se respecta in Romania si numai 52% sunt de parere ca in Romania este respectat dreptul la un nivel de trai decent.

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 martie, pe un esantion de reprezentativ de 1.446 de subiecti, cu o marja de eroare de +/-2,6%.

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...