Treceți la conținutul principal

Romanii nu se mai duc la medic, din cauza lipsei banilor

Majoritatea romanilor nu s-au mai dus la medic, in 2010, din cauza costurilor aferente vizitelor, potrivit unui studiu al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
"Vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic, atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical, decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza", a declarat Cristian Lutan, directorul adjunct al ARPIM, citat de Mediafax. 
In cazul femeilor, 74,9% din cele care aveau nevoie de un medic specialist au renuntat la vizita, din motive financiare. 
De asemenea, 89,4% din tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani nu au mers la doctor, din aceleasi motive. In categoria de varsta 35 - 49 de ani, aproape trei sferturi din respondenti au declarat ca nu fost la doctor cand au avut nevoie, din lipsa banilor. 
"Studiile arata ca fiecare 100 de romani pierd 16 ani de viata activa din cauza conditiilor precare ale sistemului de sanatate. Iar aceasta situatie nu este una recenta. 
Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romania, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijire medicala decat celelalte", a adaugat Lutan.
Romania se situeaza printre ultimele locuri in Europa la cheltuieli cu sanatatea, acestea fiind de 600 de euro per capita, fata de o medie europeana de 1.800 de euro. 

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Zece lucruri care ar putea schimba radical lumea pe care o stim - Stefan Brandusescu (Ziare.com)

Lumea va avea un miliard de milionari, moda va deveni ciudata, apa va fi ce a fost petrolul in secolul XX, din ce in ce mai multe decizii vor fi luate de entitati non -umane, acestea sunt doar cateva dintre previziunile pentru anii care vin selectate in raportul anual pentru 2008 al revistei "The Futurist".In fiecare an, incepand cu 1985, editorialistii de la "The Futurist" au selectat cele mai provocatoare idei si prognoze, dintre cele care au aparut in revista, pentru a fi stranse intr-un raport anual.De-a lungul anilor, raportul anual a anuntat la capitolul previziuni, dezvoltari epocale precum Internetul, realitatea virtuala si terminarea razboiului rece. Si pentru 2008, editorii The Futurist au selectat zece previziuni, pe care vi le prezentam in continuare.1. Lumea va avea un miliard de milionari pana in 2025Globalizarea si dezvoltarile tehnologice determina o prosperitate in crestere. Numai ca, aceasta prosperitate va naste noi provocari pentru aceasta lume, ...