Treceți la conținutul principal

Tinerii români, cei mai pesimişti din Europa

România înregistrează cele mai îngrijorătoare cifre la nivel european în privinţa încrederii în ziua de mâine şi în instituţiile statului democratic. Categoriile tinere sunt cele mai afectate.
Tineretul din România a înregistrat cel mai grav declin al optimismului din Uniunea Europeană. În perioada 2008-2011, numărul tinerilor care privesc cu încredere la viitorul lor s-a redus cu peste 30 de procente, arată studiul sociologic „Structuri şi tendinţe pe spaţii sociale şi regionale 2007-2011", realizat de profesorul Dumitru Sandu şi prezentat miercuri în cadrul unei dezbateri organizate de Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti.  Astfel, dacă la începutul anului 2008, 65% din tinerii cu vârste între 15 şi 29 de ani erau convinşi că vor trăi mai bine peste un an, la începutul anului 2011, ponderea s-a redus la 29%.

Potenţial de explozie socială

„O asemenea evoluţie a mai fost întâlnită într-un singur loc: în Grecia", a afirmat profesorul Dumitru Sandu. România a înregistrat, de asemenea, o cădere a stării de optimism de 16 puncte procentuale în primăvara anului 2009 faţă de 2008. Pentru acelaşi interval de timp, declinul mediu al optimismului în cele zece state care au aderat în 2004 a fost de numai opt puncte, în timp ce în Bulgaria, care a aderat la UE odată cu România, a fost de cinci. Scăderea optimismului, în aceeaşi perioadă de timp, în cele 15 vechi state membre, a fost de trei procente.

Căderea a continuat în România şi în perioada 2009-2010, cu încă 12 procente. În această ultimă perioadă, în restul statelor membre, declinul a fost fie mult mai mic, fie înlocuit prin stabilitate sau chiar o uşoară creştere. Tinerii nemulţumiţi reprezintă astfel, în opinia profesorului Dumitru Sandu, principalul actor social al României în momentul de faţă. Întrebat dacă datele cercetării ar fi putut prezice mişcările de stradă din ianuarie 2012, autorul cercetării a afirmat că nu, dar „variaţiile în zig-zag ale încrederii favorizează mişcările sociale".

Un alt element care diferenţiază net România de ansamblul statelor membre este încrederea în guvernul naţional, în comparaţie cu aceea în instituţiile europene. Dacă în general, tendinţa europeană este de egalizare a gradelor de încredere, în România fenomenul este invers. La aderarea în UE, diferenţa dintre încrederea în guvernul local şi cea în instituţiile de la Bruxelles era de 40% în favoarea acestora din urmă, în prezent aceasta s-a mărit la aproape 50%.

40% din români se declară mulţumiţi de viaţa lor. În Europa Centrală şi de Est, ponderea celor mulţumiţi este de 73%.
(Adevarul - Autor: Ovidiu Nahoi)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...