Treceți la conținutul principal

Zeci de mii de fete raman insarcinate prea devreme. Ce e de facut? - Interviu Ziare.com


Zeci de mii de fete din tara noastra raman insarcinate in fiecare an, iar cele mai multe dintre ele ajung sa faca intrerupere de sarcina. De ce se intampla acest lucru si ce trebuie sa faca parintii pentru ca aceste copile sa nu mai ajunga pana aici am incercat sa aflam stand de vorba cu psihoterapeutul Luiza Udrea, prezentatoarea emisiunii "Mama din intamplare".

Luiza Udrea transmite prin intermediul Ziare.com un mesaj parintilor, care ar trebui sa renunte la micile minciuni spuse copiilor in legatura cu nasterea lor.

Psihoterapeutul ne-a explicat cum trebuie sa vorbim cu copiii nostru despre sex si cum sa reactionam daca fiica noastra minora ne anunta ca a ramas insarcinata.

La ce varsta ar trebui sa vorbeasca parintii cu fetele despre sex?

Despre sexualitate indicat ar fi ca parintii sa vorbeasca treptat, in acord cu perioadele de dezvoltare si de varsta a copiilor. Inca de la 2-3 anisori copiii incep sa fie curiosi despre diferentele anatomice dintre baietei si fetite. Este in regula sa le explicati pe intelesul lor cum este construit aparatul genital. Puteti chiar sa va folositi de planse cu imagini ale corpului uman.

Cunoasterea propriului corp de la o varsta frageda il va ajuta pe copilul dumneavoastra sa isi dea seama daca este atins inadecvat de catre un adult, iar copilul va avea incredere sa vina sa va povesteasca despre eventualul contact cu un abuzator.

Discutia despre "de unde vin copiii" este una foarte importanta, de asemenea. E momentul ca parintii sa renunte la "povestea berzei" pentru ca micutii sunt foarte isteti si isi vor da seama repede de minciuna si de inadvertentele clare ale acestui mit.

In plus, as vrea ca parintii sa inteleaga ca, de fiecare data cand isi mint copiii, chiar crezand ca sunt "minciuni acceptabile si nevinovate", pierd increderea lor de a le vorbi deschis. De exemplu, este bine ca mamica sa explice ca un copil se dezvolta in burtica unei femei, intr-un compartiment special.

Pe masura ce cresc, daca sunt obisnuiti cu acest fel de dialog deschis cu parintii, vor veni si vor cere informatii in plus, clarificatoare. Este nevoie ca parintii sa isi faca timp si sa vina in intampinarea curiozitatilor copiilor.

De la varsta pubertatii, este momentul discutiei despre inceperea vietii sexuale, sarcina si protectia contra bolilor cu transmitere sexuala. Fetitele au deja prima menstra in jurul varstei de 10 ani. Desi pare devreme pentru discutia despre actul sexual, nu este! Ar fi bine, ca dincolo de aspectele mecanice ale actului sexual si ale riscurilor asociate, parintii sa vorbeasca si despre pregatirea emotionala, intimitate si relatia de cuplu.

Este contraindicat din punct de vedere psihologic ca parintii sa prezinte sexualitatea in asociere cu pericolul si riscul doar pentru a induce o teama cu gandul ca va amana momentul inceperii vietii sexuale. Cu cat parintii reusesc sa transmita mai bine ideea ca sexul este o componenta naturala a vietii adulte, fireasca si normala, cu atat copiii vor avea o atitudine mai relaxata asupra sexualitatii.

Inca un aspect demn de mentionat ar fi acela despre intrebarile adolescentilor adresate parintilor. Daca acestia isi arata curiozitatea, recomand ca parintii sa ii intrebe pe tineri mai intai ce stiu ei despre subiect. Astfel parintele poate corecta anumite informatii asimilate gresit si poate veni cu noi informatii in completare.

In lipsa mamei, tatal cum ar trebui sa procedeze?

In aceste cazuri, misiunea tatalui este intr-adevar una mai dificila, dar nu imposibila. Un tata singur se poate documenta si ii poate explica fiicei prin ce urmeaza sa treaca in etapele de dezvoltare. Insa exista si varianta ca tatal sa consulte un medic specialist sau o prietena de familie in care fetita sa aiba incredere care sa o informeze si sa o invete pe fiica sa despre transformarile care apar la aceasta varsta, adesea aceasta cale fiind mai confortabila pentru amandoi.

Sunt cazuri in care fetele si-au inceput viata sexuala la indemnul prietenelor

Ce le-ati spune tinerelor care isi incep viata sexuala mult prea devreme?

Le inteleg curiozitatile, manifestarea instinctelor. Cu toate acestea, as vrea sa le avertizez pe tinere ca ar fi minunat sa constientizeze motivul real pentru care fac pasul de a-si incepe viata sexuala. Am intalnit prea multe cazuri in care fetele si-au inceput viata sexuala la indemnul prietenelor, colegelor sau pentru a fi in pas cu moda de la scoala, pentru a nu se simti inferioare fata de alte fete care bravau cu experientele lor sexuale.

Sunt cazuri in care fetele fac pasul la presiunea iubitilor, de teama sa nu ii piarda pe acei baieti sau ca semn de revolta si protest fata de interdictiile parintilor.

Este pacat ca o experienta placuta, naturala sa se transforme intr-un act mecanic, intr-o moneda de schimb pentru a tine o relatie. Daca aveti rabdare si descoperiti sexualitatea ca parte care va intregeste feminitatea, actul intim va avea o nota pozitiva, de legatura deopotriva fizica si emotionala cu partenerul.

Daca fiica (minora) si-a inceput viata sexuala, iar mama descopera singura asta, fara a fi anuntata de fiica sa, cum ar trebui sa procedeze?

Mama trebuie sa dovedeasca mult calm, tact si rabdare. Ar fi nimerita initierea unei discutii deschise despre viata sexuala, in care mama sa ii propuna natural sa vorbeasca. In nici un caz nu este indicat ca mama sa ii reproseze pe ton acuzator fetei ca i-a ascuns acest lucru.

Prin intrebari calme de genul :"Mi-ai zis ca te intalnesti cu X. Stiu ca la varsta voastra sunteti curiosi si poate chiar ati inceput sa experimentati. As vrea sa iti fiu aproape, sa vorbim despre temerile tale, despre intrebari, sa iti spun poate si eu cate ceva..."

In astfel de cazuri, deblocheaza cu succes tensiunea daca mama impartaseste din experienta ei cu franchete si umor. Zambetele detensioneaza atmosfera.

Daca mama a aflat intr-un fel intruziv (a umblat in lucrurile, agenda, jurnalul fetei), deja intram intr-o alta sfera a discutiei. Este nociv ca parintele sa incalce intimitatea copiilor si risca sa le piarda iremediabil increderea.

Daca insa a aflat ca fiica si-a inceput viata sexuala de la o terta persoana, recomand ca mama sa vorbeasca deschis despre aceasta descoperire facuta prin intermediari si sa initieze o discutie despre retinerile fiicei de a vorbi deschis cu ea. Sunt diverse motive pentru care tanara se poate ascunde, iar deschiderea mamei ar putea sa ii inlature orice jena sau disconfort care au impiedicat-o sa poarte de la inceput un dialog sincer.

Nu exista o varsta standard pentru a merge la ginecolog

La ce varsta ar trebui mama sa-si incurajeze fiica sa mearga la medicul ginecolog?

Nu exista o varsta standard pentru a merge la ginecolog. Prima vizita se face imediat dupa inceperea vietii sexuale. E bine sa ajunga insa la consult si fetele care nu au inceput activitatea sexuala, dar care au dereglari de menstruatie ori probleme de genul durerilor ovariane.

Dupa inceperea vietii sexuale se apeleaza la ginecolog in cazul oricaror simptome si dereglari ale secretiilor si ciclului menstrual. Este bine de stiut ca multe dintre afectiuni sunt asimptomatice, iar, netratate la timp, pot conduce la complicatii ori boli mai grave.

In acest sens este recomandata vizita la ginecolog cel putin o data pe an.

Cum ar trebui sa reactioneze o mama atunci cand descopera ca fiica (minora) e insarcinata?

In primul rand, este evident ca mama va trece printr-un soc, va fi cuprinsa de un val de emotii contradictorii si e nevoie sa isi ia cateva clipe pentru a se linisti si a procesa adecvat informatia. Pentru orice parinte, aflarea vestii ca fiica sa este insarcinata, minora fiind, produce un dezechilibru.

Nu va invinovatiti pentru ca prima reactie este de soc, de uimire. Important este sa va luati cateva clipe pentru a va recapata calmul. Mai apoi, cu luciditate, este momentul sa va ocupati de analizarea corecta a situatiei in care va aflati.

Este necesar sa fiti deschisa si empatica, sa constientizati ca si fiica dumneavoastra este confuza, iar acum are nevoie doar de intelegere. In aceste momente, fata este adesea cuprinsa de frica si se bazeaza pe sprijinul dumneavoastra pentru a depasi aceasta cumpana din viata ei.

Fiti convinse ca debusolarea fetei este o pedeapsa suficienta in aceste clipe, in consecinta recomand mamelor sa evite sa puna si mai multa presiune acum tipand, judecand, certand.

Primul pas este acela de a afla in cate saptamani este sarcina. Indicat ar fi sa mergeti la un control medical pentru a afla mai multe date despre sarcina, despre eventualitatea unor afectari ale fatului. Din acest punct se ramifica doua posibilitati: sarcina este inca mica sau a depasit trei luni.

Daca sarcina este inca mica exista posibilitatea luarii in calcul a unei intreruperi de sarcina. Consider ca mama impreuna cu fiica ar fi bine sa poarte o discutie matura, corecta, lucida, realista privind avantajele si dezavantajele pastrarii sarcinii, posibilitatile cresterii unui copil, consecintele asupra intregii familii derivate din venirea pe lume a unui copil.

Sunt situatii in care cele doua, mama si fiica, pot concluziona ca acest copil poate fi pastrat si urmeaza sa se adapteze treptat pentru a astepta acest copil cum se cuvine.

Daca optiunea este pentru avort, vreau sa punctez ca intreruperea de sarcina reprezinta un moment critic in viata oricarei femei si adesea se constituie intr-o trauma. Dincolo de trauma fizica, nu este de neglijat cea emotionala. De foarte multe ori femeile care trec printr-o experienta de acest gen isi reprima tristetea ori vinovatia, neaga orice efect emotional si din pacate simptomele "doliului nefacut" apar mascate in depresii care aparent nu au nici o cauza.

Subliniez ca mama fetei este un suport moral, emotional pentru fiica sa care alege pana la urma avortul. Atitudinea "Mergem, facem asta si nu mai vorbim niciodata" este nesanatoasa psihologic, este blocanta, dureroasa pentru fata.

In cazul in care sarcina este prea dezvoltata, tanara si familia ei sunt pusi in fata adevarului implacabil si adecvat - sa accepte treptat schimbarea. Este normala trecerea prin toate etapele unui soc: negarea (in care nici nu realizezi ce se intampla, faza "asta nu mi se intampla mie"), furia ("de ce mie?", "de ce eu?", faza in care cauti vinovati pentru ceea ce ti se intampla), negocierea (genul de targuire cu Dumnezeu, implorand, oferind la schimb), depresia (cand durerea este coplesitoare; cel mai adesea apare frustrarea, neputinta, mila de sine, deplangand pierderea sperantei, viselor si planurilor de viitor), acceptarea (exista o diferenta intre resemnare si acceptare.

Este vorba despre acceptarea situatiei cu adevarat, nu doar de a o suporta mai usor, de a accepta ca lucrurile astea se intampla, ca viata merge mai departe. De cele mai multe ori aceasta este etapa cea mai dificila, dar si cea mai inteleapta. Pledez pentru faptul ca abandonul nu este o solutie intrucat reprezinta o uriasa trauma atat pentru copil, cat si pentru mama care isi indeparteaza copilul.
Am discutat cu psihoterapeutul si despre tinerele romance care se trezesc peste noapte ca vor fi mame si intr-un moment de panica pot lua o alegere gresita care sa le afecteze intreaga viata.


Din experienta dumneavoastra, aceste fete provin din familii dezorganizate?

Da, provin din familii dezorganizate cel putin emotional. Poate ca aparent familiile sunt intregi si privind din afara ai putea spune ca se incadreaza in normalitatea familiala. Insa, emotional, aceste familii sunt grav afectate, au uitat sa comunice deschis si sanatos, sa isi ofere atentie si grija. Am intalnit cazuri in care parintii erau atat de preocupati de cariera sau de castigarea zilei de maine incat copilul a ajuns sa fie un "accesoriu" prin casa. Trec pe langa copil, il privesc, dar doar fugitiv, nu exista apropiere reala autentica.

Ma gandeam chiar ca exista in astfel de familii un fel de "orbire", astfel incat sa fie posibil sa stai intr-o garsoniera, iar propria fiica sa fie insarcinata, sa poarte sarcina 9 luni, iar parintii sa nu stie. Am avut un astfel de caz prezentat in sezonul trecut al emisiunii "Mama din intamplare", in care Gabriela (o tanara insarcinata - n.red) si-a sunat parintii de la spital sa ii anunte ca naste, iar acestia au suferit un real soc pentru ca nici macar nu stiau ca este insarcinata. Este vorba despre o patologie familiala derivata din lipsa de contact afectiv si comunicational consistent.

Cate minore raman insarcinate anual in Romania?

Conform ultimelor statistici, sunt aproximativ 30.000 de cazuri de minore insarcinate anual. (Exceptand etnia rroma. Fac aceasta precizare - departe de mine gandul de discriminare - intrucat, asa cum este bine cunoscut, ei au alte traditii relationale si cutume privind viata de cuplu).

Cate fac avort si cate il pastreaza pentru a-l creste?

Din observatia empirica si din dialogul cu medicii cu care am intrat in contact de-a lungul timpului rata fetelor minore care fac avort este foarte mare. Daca depisteaza sarcina in primele 3 luni, majoritatea opteaza pentru avort, mai mult de 80%. Un fapt asupra caruia ar fi bine sa ne gandim cu totii este acela in care multe dintre tinere sunt fortate de catre parinti sa faca intrerupere de sarcina si asimileaza experienta ca fiind extrem de dificil de gestionat.

Dar cat la suta dintre ele realizeaza greseala facuta si se comporta exemplar cu micutii lor?

Daca tinerele au suport de la familie, isi dezvolta instinctul matern cu usurinta. Important este ca parintii sa inteleaga ca este necesar sa le impulsioneze pe tinere sa se apropie de copil, sa alapteze, sa il tina la piept, sa ii vorbeasca, sa se joace cu el, sa il ingrijeasca. Este nevoie ca parintii sa o ajute pe tanara sa isi asume noul statut de mamica, sa descopere responsabilitatile si bucuriile asociate.

Ce viitor credeti ca au copiii ai caror mame sunt la randul lor niste copii?

In primul rand, nu cred ca este corect sa functionam cu prejudecati si ar fi bine sa avem incredere ca indiferent de varsta mamicii, copilul poate avea o dezvoltare foarte buna. Totul depinde de grija oferita micutului, de afectiune, de stabilitatea mamei si de acceptarea familiei. Cateodata, daca tanara mamica ajunge sa fie echilibrata, apropierea de varsta dintre mama si copil poate fi un avantaj.

Cum stam comparativ cu alte tari in ceea ce priveste numarul minorelor insarcinate?

Situatia este tragica in raport cu alte tari vestice. Lipsa de informatie privind contraceptia si educatia sexuala inexistenta sau tratata necorespunzator in famile si in scoala contribuie la incidenta ridicata a cazurilor de minore insarcinate.

Exista o organizatie, un loc, in care minorele insarcinate pot merge sa ceara ajutor, in cazul in care stiu ca vestea nu ar fi deloc binevenita in familie si chiar le-ar pune in pericol?

Aceste tinere pot apela la Directia de Protectie a Copilului din raza lor zonala, la Centrele Maternale existente in fiecare oras sau daca sunt supuse abuzurilor, amenintarilor, comportamentelor violente pot apela la Centrele Contra Violentei Domestice care ofera protectie pentru copil si mamica.

In alte tari, educatia sexuala se regaseste in programa scolara. Credeti ca s-ar impune si la noi? De la ce varsta?

In mod cert educatia sexuala este necesara in programa scolara. Inca din clasele primare este indicat ca fiecare copil sa aiba acces la informatie gradata si adaptata nivelului de varsta. Consider ca un rol important il are consilierul scolar care poate oferi in plus informatii individualizate. Tinerii au nevoie de accesul la dialog privat despre subiecte pe care poate nu le pot discuta in public, de fata cu toti colegii. Studiile arata ca, in Olanda, unde educatia sexuala este bine implementata in sistemul de educatie, tinerii isi incep viata sexuala mai tarziu si sunt putine cazuri de sarcini "din intamplare".

In Marea Britanie, unde educatia sexuala este mai putin dezvoltata si organizata, tinerii stiu mai putine in teorie, dar si-au inceput viata sexuala si nu prea cunosc riscurile sexului neprotejat. Au multe informatii asimilate trunchiat, distorsionate, aflate "dupa ureche". Este periculos ca tinerii sa descopere gresit si pe ascuns implicatiile actului sexual; benefic pentru ei este sa aiba acces direct si deschis la informatie.

Care a fost cel mai emotionant caz pe care l-ati avut la "Mama din intamplare"? Ne puteti vorbi putin despre el?

Fiecare caz pe care l-am avut a fost o provocare si fiecare familie a avut o poveste impresionanta, care m-a atins emotional si m-a determinat sa ma implic cu tot sufletul. Cel mai impresionant a fost pentru mine cazul Natasei, de la Targul Jiu pentru ca gravitatea situatiei a fost una insemnata.

O tanara buna, calma, rabdatoare, afectuoasa si cu o putere interioara remarcabila, dar abandonata si respinsa de toti cei dragi, de toti aceia care ii puteau fi aproape, dar care au refuzat vehement sa o sprijine. Natasa a stat intr-un centru maternal pe durata sarcinii, plangand si suferind din pricina lipsei sustinerii din partea mamei ori tatalui ei. Si cu toate acestea avea o lumina in ochi si speranta a ajutat-o sa mearga mai departe. Acum, dupa jumatate de an de la intalnirea noastra, s-a indragostit de un tanar cu care locuieste in prezent, care i-a adoptat fetita si o creste ca si cum ar fi propria fiica, iar viitorul ei pare sa se insenineze.

Care a fost cel mai dureros moment pe care l-ati trait de cand prezentati "Mama din intamplare"?

Dureros este de fiecare data prima zi in care cunosc familia si gasesc conflicte aprinse si furie si respingere intre oameni care au uitat ca de fapt se iubesc. Imi e greu sa vad copilasii uitati intr-un colt de camera pentru ca adultii sunt prea preocupati sa se certe, sa isi duca luptele de orgolii si incapatanare.

Ma doare sa le vad pe tinerele mamici abatute, coplesite de tristete, singure si debusolate in loc sa le gasesc bucurandu-se si zambind alaturi de micuta minune pe care o tin in brate.

Dar toata aceasta durere se transforma in puterea de a le sustine pe tinere si in forta de a crede in mai bine si de a le insufla tuturor dorinta de schimbare pozitiva.
(www.ziare.com Interviu cu Luiza Udrea)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...