Treceți la conținutul principal

FMI, "inger sau demon"? Romania mai mult a pierdut - Analisti

Sintagme precum "credibilitatea in fata investitorilor" au fost folosite de politicieni foarte des in ultimii ani pentru a justifica de ce Romania accepta conditiile aspre ale acordului cu Fondul Monetar International.

Cu toate acestea, beneficiile Romaniei in urma acordului cu Fondul sunt puse la indoiala de tot mai multi lideri de opinie din tara noastra, dar si din strainatate.

Mai mult, cunoscutul investitor si analist financiar american, Jim Rogers, a declarat ca Romania nu ar trebui sa asculte de sfaturile Fondului Monetar International, care "nu are niciodata dreptate":

"Nu stiu ce fel de acord are Romania cu FMI. Din pacate, nu ar trebui sa ascultati sfaturile FMI. Poate sunteti nevoiti sa faceti asta, poate aveti nevoie de un imprumut, dar nu e o modalitate de a te imbogati".

Si analistii romani sunt de acord cu viziunea lui Rogers. Analistul economic Mircea Cosea este de parere ca raporturile cu FMI nu au dus la rezultatele scontate. Mai mult, faptul ca am reintrat in recesiune trebuie pus pe seama Fondului, care timp de trei ani a refuzat sa mareasca consumul si sa impuna o relaxare a fiscalitatii pentru crearea de locuri de munca:

"Eu as da 30 de puncte ca efect bun si 70 de puncte ca efect negativ. Aceasta incredere pe care o capatam prin aranjamentele cu FMI dau impresia unei stabilitati economice prin existenta unui garant. Doar ca stabilitatea pe care o impune unei tari acest garant duce pana la urma la reducerea economiei, la inchistarea mediului economic, la reducerea pietei interne.

Niciun beneficiu pentru investitori

Deci, pana la urma, pentru un investitor strain, echilibrarea pe care o face din punct de vedere statistic FMI, nu are nicio valoare in economia reala, pentru ca aceasta se stabilizeaza prin restrangere si inchistare, nu prin dezvoltare", a declarat pentru Business 24, analistul economic Mircea Cosea.

Mai mult, consultantul financiar Ionel Blanculescu crede ca plecarea lui Jeffrey Franks din fruntea misiunii FMI in Romania nu este intamplatoare, ci o consecinta a greselilor pe care le-a facut in cadrul acordului cu tara noastra.

"Nu putem generaliza la nivelul FMI non-performanta, insa faptul ca FMI a girat in Romania un plan de austeritate eronat, care a afectat economia Romaniei, este confirmat de FMI. Nu cred ca e intamplatoare plecarea lui Jeffrey Franks din fruntea misiunii FMI din Romania", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.

Consultantul financiar considera ca cea mai paguboasa masura din planul de austeritate sustinut de FMI a fost cresterea TVA la 24%, deoarece "a aruncat Romania intr-o noua epoca a evaziunii fiscale, mai ales in domeniul industriei alimentare".

Cu toate acestea, Blanculescu spune ca Jeffrey Franks are cateva realizari care merita mentionate, si anume implicarea in problema contractelor Hidroelectrica semnate cu "baietii destepti" sau in cea a companiilor de stat.

Ce inseamna plecarea lui Jeffrey Franks

Inlocuirea lui Jeffrey Franks de la conducerea misiunii FMI in Romania este privita cu prudenta de analistii romani, mai ales ca inlocuitorul sau este un olandez, iar relatiile Romaniei cu Olanda s-au degradat in urma neintelegerilor privind aderarea la spatiul Schengen.

"Deocamdata, Olanda este una din tarile care ne controleaza mai aspru ca altii, nu stiu daca acest domn care vine va fi un exponent al tarii sau al Fondului. Sper sa fie al Fondului si sper sa aiba ceva din gandirea doamnei Lagarde. In general, exageram calitatile acestor reprezentanti, care nu sunt decat niste functionari. Ei aplica o schema fixa, sunt extrem de prudenti", a declarat analistul economic, Mircea Cosea.

Cat despre posibilitatea de a rupe acordul cu FMI, Mircea Cosea considera ca in acest moment, un astfel de gest este exclus, deoarece Romania nu detine o politica economica proprie.

"Daca as avea puterea necesara, as intrerupe legaturile cu FMI si le-as extinde pe cele cu UE. Insa pentru asa ceva, am nevoie de sprijin politic foarte mare, consens la nivel parlamentar si de un guvern competent. Cred ca vom putea face acest pas in 2013-2015, cand, prin stergerea progresiva a efectelor, vom sterge aceste relatii cu FMI", estimeaza analistul economic. 
 
(www.business24.ro)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel