Treceți la conținutul principal

A fost prelungita perioada de stocare a datelor de trafic la telefonie si Internet


Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a aprobat miercuri, de principiu, un amendament la Legea stocarii datelor de trafic de telefonie si Internet in sensul prelungirii de la sase luni la un an a perioadei stocarii acestor date.

Deputatii juristi au respins un amendament care prevede si retinerea CNP-ului utilizatorului. Totodata, ei au decis ca datele trebuie oferite organelor de cercetare de catre operatorii de telefonie si Internet in maximum 48 de ore de la data solicitarii.

Legea initiata de fostul ministru PDL al Comunicatiilor, Valerian Vreme, si de catre deputatul PDL Adrian Badulescu a fost respinsa de Senat, la 21 decembrie 2011, si obliga furnizorii de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina anumite date care sa fie trimisa, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

Potrivit legii, furnizorii de telefonie fixa, mobila si Internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice.

Proiectul prevede, printre altele, ca in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora.

In cazul serviciilor de Internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Dupa un an, datele trebuie sa fie distruse.

Pambuccian: Forma actuala a legii "Big Brother" permite modificarea datelor cetatenilor fara control

Liderului grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, in Comisia Juridica, faptul ca actuala lege de stocare a datelor telefonice permite ca "oricine sa scrie orice" in fisierele trimise autoritatilor.

"Nu se pot obtine date in format electronic fara ca doua conditii sa fie indeplinite obligatoriu. Unu, sa se bazeze pe un mandat emis de un judecator si doi, din momentul in care ele sunt create pana cand ajung in final la un judecator intr-un proces, tot lantul acesta sa fie semnat electronic pentru a se asigura originea si integritatea datelor, altfel este ca intr-un fisier Word, in care oricine poate sa scrie orice si nu ma refer aici doar la datele de trafic, ma refer inclusiv la date care contin voce sau imagine.

Exista suficiente programe care pot lua din zece fraze pe care le-am spus cate un cuvant din fiecare si sa formeze o fraza pe care nu am spus-o niciodata. Pot fi inserate sau eliminate date de trafic fara niciun control, asa cum este legea acum", a declarat Pambuccian la dezbaterile din comisie.

El a adaugat ca cetateanul are doua motive sa fie speriat de aceasta lege, in forma actuala.

"Datele lui de trafic pot fi luate fara niciun fel de motiv intemeiat si acele date de trafic pot fi modificate oricum, in orice fel, adica se poate trezi ca a stat de vorba cu dumneavoastra la telefon fara sa fi stat de vorba cu dumneavoastra in viata sa.

E foarte simplu, un log (fisier de date - n.red.) este un fisier text obisnuit, ce mare lucru este sa adaugi ceva sau sa scoti ceva dintr-un fisier text? Daca logul ala nu se semneaza electronic nu exista absolut niciun fel de sigurnata ca datele care sunt acolo sunt si adevarate", a explicat Pambuccian.

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...