Treceți la conținutul principal

O atrocitate inimaginabila din Romania (Opinii)

Nu mai e nicio noutate ca neobisnuitul si exceptia au devenit esenta vietii cotidiene. Si viceversa. Normalul, obisnuitul si regula au ajuns marile exceptii ale existentei noastre pervertite la extrem. Cumva reusim constant sa uimim lumea, civilizata ori nu - pur si simplu am intors viata cu fundul in sus si capul in jos.
La Craiova o femeie a fost accidentata de o masina. Probabil ati citit stirea. Stiti ce urmeaza. A fost jefuita chiar in timp ce statea intinsa pe carosabil si nu mai misca, din cauza socurilor suferite. La cateva secunde dupa impact, ea a fost "usurata" de cele mai valoroase lucruri de mai multi indivizi care, in loc sa-i acorde primul ajutor, ori macar sa se intereseze daca mai este sau nu in viata, nu gasesc in instinctul lor primar nimic altceva mai bun decat sa o jefuiasca.

A jefui o femeie abia accidentata in trafic, in inima Craiovei, inainte de a afla daca mai traieste sau nu, e o grozavie inimaginabila pentru ca sterge ceea ce este mai profund uman - empatia. Un accident de masina nu este chiar un eveniment la care sa participam zi de zi. Nu in fiecare zi este lovita sub ochii nostri o femeie de cate o masina, la iesire din bloc. Si totusi, acei oameni din Craiova se comporta ca si cum ar fi ceva obisnuit.

Nu mai putem vorbi de aici incolo in termeni de caracteristici ale unei etnii, de care se vede prea bine din imagini ca apartin cei care o talharesc pe accidentata. Nici nu mai putem gandi sub semnul explicatiilor si contextualizarii socio-economice. Criza si viata grea slabesc morala peste tot in lume. Insa instinctele primare, printre care se numara si empatia si solidaritatea in momentele de extrema necesitate, se activeaza in situatii limita.

Intamplarea din centrul Craiovei ar trebui sa ne determine sa regandim serios modul in care acesti populatori ai spatiului carpato-danubiano-pontic sunt structurati la nivel psihic si afectiv. Problema nu se mai poate pune nici macar in termenii actiunii in absenta unei forte coercitive, a organului legii sau fricii fata de posibilele urmari. Cazul pune serios in discutie pana si adevarurile pe care ni le spunea teoria evolutiei.

Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa intamplarea de la Craiova si modul in care actioneaza martorii implicati in eveniment - fie activ, fie pasiv - despre om nu se mai poate spune ca se diferentiaza de primate nici prin empatie, nici prin constiinta de sine si nici macar prin capacitatea de a comunica. Toti martorii s-au purtat exact ca niste animale crescute in salbaticie, fara nicio legatura cu vreo civilizatie umana, care sar sa devoreze prima victima scoasa din joc.

Ar trebui sa avem puterea de a ne privi adevarurile caracteristice in fata. De a ne confrunta adevarata natura, pe care doar momentan o mai ascundem inca sub o pojghita de ceea ce ne place sa credem a fi umanitate. In realitate, ne amestecam tot mai mult cu indivizi a caror natura exprima doar animalitatea in stare pura. Inca alte cateva astfel de "experimente" si ne putem declara mandrii inauguratori ai unor noi modele si abordari antropologice.

Ar trebui sa ne sperie o astfel de descoperire? Ne schimba ea perspectiva asupra vietii, omului sau valorilor care definesc ori este un eveniment banal peste care cu cat trecem mai repede cu atat mai bine? In functie de raspunsurile pe care le vom fi dat, avem deja o imagine asupra ceea ce am devenit intre timp.

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Zece lucruri care ar putea schimba radical lumea pe care o stim - Stefan Brandusescu (Ziare.com)

Lumea va avea un miliard de milionari, moda va deveni ciudata, apa va fi ce a fost petrolul in secolul XX, din ce in ce mai multe decizii vor fi luate de entitati non -umane, acestea sunt doar cateva dintre previziunile pentru anii care vin selectate in raportul anual pentru 2008 al revistei "The Futurist".In fiecare an, incepand cu 1985, editorialistii de la "The Futurist" au selectat cele mai provocatoare idei si prognoze, dintre cele care au aparut in revista, pentru a fi stranse intr-un raport anual.De-a lungul anilor, raportul anual a anuntat la capitolul previziuni, dezvoltari epocale precum Internetul, realitatea virtuala si terminarea razboiului rece. Si pentru 2008, editorii The Futurist au selectat zece previziuni, pe care vi le prezentam in continuare.1. Lumea va avea un miliard de milionari pana in 2025Globalizarea si dezvoltarile tehnologice determina o prosperitate in crestere. Numai ca, aceasta prosperitate va naste noi provocari pentru aceasta lume, ...