Treceți la conținutul principal

Armata invizibila a mercenarilor din presa (Opinii)

Cand politicienilor de carton nu le ies pasientele, vina cade pe presa si pe jurnalisti priviti otova ca o categorie sociala lipsita de personalitate si independenta. Insa cea mai grava acuzatie ramane aceea de mercenariat.
Cine erau (sunt) mercenarii? Cunoscuti inca din antichitate, ei constituiau alternativa la oastea de tara, formata din stapani de pamanturi si servitorii lor, neexperimentati, nestiutori intr-ale luptei. Stransa in graba, adunatura lor cadea repede prada luptatorilor profesionisti, aflati in solda celor puternici. In epoca moderna, mercenarii sunt organizati in legiuni, angajate temporar pentru rezolvarea unor conflicte de putere. In tarile lumii a treia, se intelege.

Portret de mercenar

Mercenarii din presa sunt acuzati ca s-au vandut pentru bani, ca lupta pentru cauze straine majoritatii cetatenilor, ca manipuleaza, ca si-au ales alt stapan decat adevarul curat si sfanta dreptate, ca se prostitueaza in schimbul unor avantaje materiale, sinecure... Si cum banii nemunciti sunt la stat, sinecure nu pot oferi decat cei de la Putere.

Pentru ca mercenariatul atat de blamat nu constituie infractiune, nici macar contraventie, iar activitatea lor mentine tara in inapoiere, situatia merita o analiza serioasa, una al carei inceput am dori sa fie aceste randuri.

Stigmatul de mercenar de presa e mult mai injurios decat neprofesionalismul, ipocrizia sau prostia, de aceea acuza are nevoie de dovezi certe. De certitudine insa e greu de vorbit cat timp in presa se intalnesc nu doar cei ce manipuleaza, cei ce sustin contra bani interesele mai stiu eu cui: interesele pot fi promovate si din proprie convingere, din mila, prietenie, dragoste, intelegere, bunatate...

Ca si la mita, corpul delict e foarte greu de gasit si probat. In plus, nimeni nu va recunoaste ca nu spune adevarul, iar incercarea de a pune adevarul in discutie prin presa starneste razboaie nesfarsite.

Ce e de facut? Cum ii recunoastem?

Cei mai multi sunt inregimentati in oastea unui lider parvenit ori in curs de parvenire, arareori a unui partid, a unei institutii. Mercenarii le devin portavoce, fiind angajati, fie ca ofiteri de presa, la vedere, fie sub acoperire.

Batalia se da dupa un plan, o strategie bine puse la punct de catre serviciile secrete, daca e vorba de Putere, si de catre cele de PR si propaganda. Caci politica romaneasca nu a abandonat niciodata tehnicile condamnabile ale fostei Securitati, nici arsenalul Intelligence Service-urilor implicate in marile conflagratii. Totul este folosit fara restrictie, daca scopul este venirea la Putere ori pastrarea acesteia.

Grosul armatei de mercenari il constituie insii numiti pe criterii politice in diverse functii, preponderent culturale, ori clientela economica mereu avantajata in afaceri cu statul. Fara binefacatorii lor ar fi fost niste ratati, de aceea le sunt atat de zelosi si servili, incat le gasesc justificare si atunci cand gresesc ori debiteaza ineptii.

Chiar daca jupanii isi recunosc apoi erorile sau isi cer scuze, mercenarii isi continua sustinerile, pana cad intr-un ridicol grotesc. Si fiindca presa printata a fost gatuita cu totul, au cucerit redutele studiourilor TV.

Secretul functiei politizate - mercenarii

Din randul functionarilor politici provin majoritar si gastile postacilor care spurca orice opinie libera a cititorilor pe diverse site-uri de politica, de partid ori pe blogurile jurnalistilor inca independenti.

Demersul lor are rolul de a demotiva activitatea de informare corecta a cetatenilor si convingerile autorilor. Pe unele forumuri, aerul pute a bascalie infecta, troglodita, a misto porcos si spurcaciune, ca nimeni sa nu le mai acceseze, mai ales sexul gingas.

Sunt usor de recunoscut, dupa tehnica folosita: ataca in haita, tintuindu-si dusmanii cu porecle si supranume, repetate in formule identice, profereaza mereu aceleasi minciuni, sperand ca prin repetitie vor fi imprimate mentalului colectiv.

Chiar daca se vor mai folosi mercenari in presa, odata reperati, nicio Putere nu le va mai supravietui.

(www.ziare.com - Petru Tomegea)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel