Treceți la conținutul principal
Femeia actuala si-a castigat drepturi binemeritate in familie si in societate. Insa psihologii avertizeaza: tendintele "matriarhale" pot pune in umbra rolul tatalui, iar armonia in familie are de suferit.
Astazi, femeile au un control mult mai mare asupra maternitatii, pot avea "un copil cand vor si cum vor", parafrazand un slogan cunoscut al feministelor. Atunci cand ceasul biologic ticaie, unele femei au tendinta de a vedea in partenerul lor un simplu mascul, de la care obtin ceea ce isi doresc: un copil, remarca Psychologies.

Odata devenite mame, o mare ispita pentru femei este de a deveni excesiv de protectoare, printr-o relatie mama-copil care tinde sa se inchida, nepermitand prea mult amestecul tatalui. In fata acestei situatii, multi barbati se regasesc cu greutate in acest rol nu prea bine definit al paternitatii.

Tatal, acest "destabilizator"

Este adevarat ca prezenta mamelor alaturi de copii este vitala, mai ales in primii ani de viata. Prin prisma acestui rol, femeile petrec mult mai mult timp alaturi de copii, intre ei se stabilesc afinitati, obisnuinte si reguli.

Atunci cand intervine si tatal, cu propriul mod de a vedea lucrurile, care de obicei este mai restrictiv, atat mamele, cat si progeniturile isi pot simti echilibrul amenintat si de aceea pot sa il priveasca pe tata ca un factor "destabilizator". Aceasta amenintare este mai bine simtita in concedii sau in perioadele in care tatii petrec mai mult timp in familie.

Femeile pot cadea in capcana de a crea o complicitate intre ele si copii, subminand in mod voit autoritatea tatalui.

Sarcini precise inca de la inceput

Intr-o familie armonioasa, o "mama buna" il lasa pe tata sa-si ocupe locul care i se cuvine. Nu unul secundar, ci rolul de tata. Acest lucru se impune, deoarece copiii au nevoie in egala masura atat de mama, cat si de tata.

Chiar sosirea pe lume a copilului poate reprezenta un start gresit pentru barbat in rolul de tata. Cu mame care considera ca tot ceea ce tine de copil reprezinta domeniul lor, uitati ca soti si ca iubiti, barbatii cad in dezorientare, trebuind sa suporte in final si reprosurile consoartelor obosite ca nu le sunt de niciun folos.

De aceea, este bine ca tatal sa se implice prin sarcini precise inca de la inceput in viata familiei cu copil. In felul acesta nu se va simti ca un subordonat in munca de ingrijire a copilului, iar mamele, eliberate de o parte a poverii, vor avea timp si pentru momente in doi.

Acceptarea unor puncte de vedere diferite

Un tata are propriile sale pareri, este felul sau de a-si exprima paternitatea. El reprezinta celalalt parinte, diferit, dar egal ca pozitie. Mamele ar trebui sa inceteze sa mai caute tatal ideal, ar trebui sa-l lase sa se manifeste ca un "tata real".

Ar trebui sa se renunte la obsesia de a se regasi intr-un acord perfect ca parinti, deoarece personalitatea unui copil se construieste si ca sinteza a unor puncte de vedere diferite. Un cunoscut comentator sportiv a povestit cum, toata copilaria sa, mama a pus accentul pe partea intelectuala, iar tatal l-a impins catre sport, ajungand in final la o meserie in care s-au regasit eforturile ambilor parinti in formarea sa.

Fiecare varsta cu nevoile sale

In afara de sustinerea din punct de vedere material, prezenta tatalui are un rol important in fiecare etapa din cresterea copilului. In cazul bebelusilor, tatal simbolizeaza taierea cordonului ombilical, ajutandu-l pe copil sa se detaseze de mama sa, pentru a-si construi, putin cate putin, propria existenta.

Cand copilul creste, tatal este cel care il impinge sa se depaseasca, sa exploreze noi piste, sa se confrunte cu necunoscutul.

In acelasi timp, tatal este cel care rezista dorintelor exagerate ale copiilor, fortandu-i sa accepte realitatea, sa iasa din iluzia ca totul li se cuvine.

Tatal este cel care ajuta la dobandirea identitatii sexuale: pentru un baiat, este cel cu care se identifica sau cu care se confrunta, iar o fata devine constienta de feminitatea sa in raportul cu parintele de sex opus.

Acestea sunt motivele pentru care, chiar si in cazul unui divort, in afara de pensia alimentara, tatal trebuie sa-si faca prezenta in mod constant. Cand tatal este absent, din diverse motive, mama ar trebui sa-l lase pe copil sa petreaca timp alaturi de un bunic, de un unchi sau de alta persoana de incredere de sex masculin din familie.

In familia obisnuita, mama ar trebui sa reziste tentatiei de a se plasa in mod sistematic intre copil si tata. Dezvoltarea unei relatii armonioase intre cei doi, fara mama ca intermediar, face bine intregii familii, aducandu-i pe parinti pe picior de egalitate in perceptia copilului.

(Catalin Fuior www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...