Treceți la conținutul principal

Legea Big Brother, in vigoare. Vezi cine si cum te va urmari

Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cunoscuta si sub denumirea de "Legea Big Brother", a intrat in vigoare, joi, 21 iunie.

Actul normativ prin care furnizorii de Internet si de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni, date legate de convorbirile telefonice si de e-mailurile clientilor, a fost promulgata pe 12 iunie de presedintele Traian Basescu.

In urmatoarele trei luni, Guvernul va trebui sa aprobe normele metodologice de aplicare a legii, iar furnizorii sunt obligati sa inceapa monitorizarea convorbirilor telefonice si e-mailurilor in maximum sase luni de la intrarea in vigoare a legii.

"Prezenta lege stabileste obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor in cadrul activitatilor de prevenire, de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei", se precizeaza in textul legii.

Astfel, furnizorii de telefonie fixa si mobila vor retine date precum numarul de telefon, numele, dar si adresa persoanei care efectueaza apelul, abonat sau utilizator inregistrat, precum si numarul persoanei apelate sau catre care a fost redirectionat un apel, data si ora initierii si a incheierii comunicarii. Totodata, sunt monitorizate sms-urile si mesageria vocala.

De asemenea, furnizorii de servicii de Internet vor retine numele si adresa utilizatorului, data si ora conectarii si a deconectarii de la Internet, adresa IP, data si ora conectarii si a deconectarii de la serviciul de e-mail sau de telefonie prin Internet.

Porivit art. 1 din lege, prevederile "se aplica datelor generate sau prelucrate ca urmare a unei comunicatii ori a unui serviciu de comunicatii si nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala, precum si cele ale legilor speciale in materie."

Cu alte cuvinte, nu poate fi interceptat sau stocat continutul convorbirilor, sms-urilor sau e-mailurilor si nu pot fi stocate informatiile consultate in timpul utilizarii Internetului.

Procurorii au acces la aceste date doar cu aprobarea judecatorului.

Informatiile retinute pot fi trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, in termen de 48 de ore sau cel mult in 5 zile.

Amenzile pentru nerespectarea obligatiilor sunt cuprinse intre 2.500 de lei si 500.000 de lei.

Adoptata initial de Parlament in 2008, legea privind prelucrarea si stocarea datelor cu caracter personal a fost declarata neconstitutionala, in 2009, de catre Curtea Constitutionala.

Ulterior, Valerian Vreme, fost ministru Comunicatiilor, si democrat-liberalul Adrian Badulescu, ofiter al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1992 - 2002, au readus in Parlament acelasi proiect de lege, la inceputul lunii noiembrie 2011. Respinsa de Senat, legea a fost aprobata pe 22 mai de Camera Deputatilor, forul decizional.

"Legea Big Brother" transpune in legislatia nationala Directiva europeana 2006/24/CE. Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, avertiza, in urma cu o luna, ca Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea, Comisia Europeana deschizand procedura de infringement. 

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere...

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foart...

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel...