Treceți la conținutul principal

Rromii, "un esec european": UE este incapabila sa gestioneze consecintele dezastrului roman

Rromii reprezinta un subiect constant de discutie in Franta si in presa franceza, fiind numiti "un esec european", iar in acelasi context este pusa sub semnul intrebarii capacitatea Uniunii Europene de a gestiona "consecintele dezastrului romanesc".
Intr-un articol publicat in revista franceza Causeur, autorul Alain Chotil-Fani scrie ca "romanii au sosit", descriind o discutie cu un coleg de-al sau, pe tema rromilor care isi incropeau baraci in conditii precare, direct pe iarba, printre locuintele francezilor.

Autorul francez reda felul in care rromii isi instaleaza tabara, in ciuda vantului, a zapezii sau a frigului, dar si in care acestia cersesc - femei cu copii in brate care implora acte de caritate in fata brutariei din colt, precum si invalizi "cu un zambet stirb", care trec printre soferi impasibili, la semafoare.

"Cunosc un pic Romania. Incerc sa le explic colegilor mei cum sunt raniti romanii cand sunt confundati cu tiganii. Cu toate acestea stiu ca aceasta asimilare, atat de uzuala in Franta, nu este falsa (adesea tiganii sunt cetatenii din Romania), nici rau intentionata (pentru noi, 'tigan' nu este un termen peiorativ). Insa este important de inteles ca cuvintele nu au acelasi sens aici si acolo", noteaza Chotil-Fani.

Statul roman nu se misca, este blocat, este defectuos prin insasi esenta sa

Unele dintre aspectele problemei, cu toate acestea, trebuie sa fie clare, continua acesta. Rromii sunt cetateni europeni. Acest lucru inseamna ca poseda drepturi si fac subiectul unor indatoriri. Ghinionul discutiilor obisnuite este de a le recunoaste doar drepturile (la libertate, la diferenta culturala) sau doar indatoririle. Astfel, ei raman rromi inainte de a fi cetateni, iar acesti cetateni de ocazie sunt prea des victimele alese de multe retele mafiote, scrie sursa citata.

"Tara lor de origine le poate oferi o solutie pentru aceasta conditie mizerabila? Raspunsul este nu. Statul roman nu se misca. Este blocat, insa nu dintr-un accident momentan, cum se poate intampla in toate democratiile. Este defectuos prin insasi esenta sa. La peste 20 de ani de la cadera Zidului Berlinului, Romania ramane la coada Europei, se epuizeaza in jocuri politice complicate si, in ciuda saraciei sale, nu profita de ajutorul financiar international.

Cetatenii tarii au plecat si o imensitate de nationalitati, luate impreuna, nu formeaza o societate civila. Romanii insusi ofera un spectacol dezolant, iar niciun proiect colectiv n-a putut aparea in timpul celor doua decenii de dupa Ceausescu", a mai scris autorul articolului.

Interminabila "tranzitie post-comunista" din Romania genereaza coruptie si clientelism politic, fara sa se vada niciun fel de iesire onorabila. Mostenitorii epocii blestemate continua sa-si dispute parghiile puterii, prin campanii ingrozitoare orchestrate de o presa la ordine, se mai arata in articol.

Problema actuala a rromilor, dureros exportata in Occident si aproape totdeauna prost formulata, vine de acolo. Problema rromilor o pune pe cea a democratiei din Romania. Prin ricoseu, ea stropeste Europa.

"Ne putem teme ca umbra tiganilor va bantui mult timp mica padure de langa biroul meu, iar rromii vor continua sa cutreiere Europa, cu astfel de spectre evazive ale lui Marx", se incheie articolul. 

(www.ziare.com)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plamanii Capitalei, mancati de TBC-ul banilor - de Andrei A. Dobrogea (Gardianul)

Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, de vina fiind si VIP-urile care defriseaza in voie padurile adiacente. Miercurea trecuta, in Bucuresti era mai cald decåt in Nairobi, capitala Kenyei, sau decåt in Yaounde, capitala Camerunului. Principalul motiv care a dus la incalzirea globala il reprezinta defrisarile de paduri si schimbarea destinatiilor spatiilor verzi. Iar stoparea defrisarilor reprezinta cea mai facila metoda de a reduce procesul de incalzire globala. Bucurestiul este cea mai poluata capitala europeana, cu praf, cu noxe, singurul antidot fiind oxigenul vegetatieiIn Bucuresti s-au taiat un milion de copaci si inca alte doua milioane in padurile din afara Capitalei. A ramas 25% din suprafata acoperita de arbori in 1989. S-a taiat fara mila, s-au facut case, banci, magazine pe locul unde ar trebui sa fie arbori. Ilegalitatile de acest gen sunt si au fost determinate de activitatea unor functionari corupti din Ministerul Agriculturii care emit aprobari de scoatere

B.G.S., o politie paralela, care le aduce fratilor Bogdan si George Oprea profituri de 30.000.000 de euro pe an!

Una dintre afacerile care l-au dus pe anonimul Bogdan Oprea de la un simplu bodyguard la poziţia de milionar în topul Forbes este şmecheria B.G.S.. Fondată în 1994, cu două bîte şi cîţiva dolari împrumutaţi, B.G.S. a ajuns să le aducă lui Bogdan Oprea şi fratelui său, George Oprea, un profit de 30 de milioane de euro anual, pe timp de criză! Dacă pînă în 2004, afacerea B.G.S. putea fi considerată una normală, nediferenţiindu-se cu nimic de celelalte, cu acelaşi obiect de activitate, după 2004 aceasta a explodat. La baza lansării în învîrtelile cu bani mulţi au stat numeroasele contracte pe care B.G.S. le-a cîştigat cu statul sau  cu autorităţile locale, pentru paza unor obiective. De la parcuri şi grădini publice, pînă la sisteme de irigaţii, autostrăzi, stadioane, spitale sau pieţe, B.G.S. nu a lăsat să îi scape aproape nimic. Surse din cadrul acestui sistem al firmelor de pază şi protecţie ne-au dezvăluit  că „boom“- ul B.G.S. s-a bazat pe relaţia  foarte strînsă pe c

Basescu loveste din Franta

Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivel